Havuz Kimyasalları

Havuzlarda çevresel faktörlere bağlı olarak gelişecek her türlü bakteri ya da mikrop oluşumlarını önlemek ve havuzların temizliğini sağlamak amacı ile çeşitli havuz kimyasalları kullanılmaktadır. Havuz temizliği için kullanılacak olan tüm kimyasalların eksiksiz ve belirli ölçülerde kullanılması ise oldukça önemlidir.

Havuzlar hiçbir şekilde kullanılmamış olsa bile temizliğinin belirli aralıklarla yapılması önemlidir. Zira olası mikrop veya bakteri oluşumlarını önlemek sadece havuz kimyasalları ile yapılacak temizlik sayesinde gerçekleşebilir.

Web sitemizde satışa sunmuş olduğumuz her bir havuz kimyasalının kullanım süreci, miktarı ve kullanım özelliklerine dikkat etmek, özellikle otel, site gibi ortak kullanıma açık havuzlardan kaynaklanabilecek mantar başta olmak üzere çeşitli bulaş hastalıkların önüne geçilebilmektedir.

Havuz Kimyasalları Nelerdir?

Havuz temizliği için kullanımı sıkça tercih edilen havuz kimyasalları hangileri sorusuna yanıt verecek olursa en çok satan havuz kimyasalları olarak havuz kloru ve PH düşürücü ya da PH yükseltici olmaktadır. Bunların dışında yosun önleyici, çöktürücü, berraklaştırıcı ya da parlaklaştırıcı, ayak dezenfektanı ve son olarak da kış bakım kimyasalları yer alır.

Havuz temizliğinin düzenli gerçekleştirilmesi sürecinde hangi havuz kimyasalı kullanılmış olursa olsun havuzun PH değerinin kontrol edilmesi önemlidir. Havuzlarda olması gereken ideal PH oranı 7,2 ile 7,6 Aralığı olarak belirlenmiştir. Havuz kimyasalları kullanımı öncesi ve sonrası PH ölçümü yapılmalı ve gerekli olması halinde PH düşürücü/ yükseltici vasıtası ile ayarlama yapılması gereklidir.

Havuz Kloru

Havuzlarda mantar hastalığı gibi çeşitli bulaşıcı hastalıkların önlenmesinde sıkça kullanılan bir ürün olan havuz kloru çeşitli özelliklere sahiptir. Granül, tablet ya da sıvı formda satışa sunulan havuz klorunun suya eklenmesi gereken miktarı ise doğru belirlenmeli ve özellikle %90'lık ile %56'lık Klor kullanımı yapılacağında Siyanürik asit oranına da ayrıca dikkat edilmesi önemlidir.

Firmamız tarafından satışa sunulan havuz kloru çeşitleri;

  • %90'lık Klor
  • %56'lık Klor
  • %65'lik Şok Klor
  • Tablet Klor

Toz PH Düşürücü

Havuz suyunun PH değeri çeşitli faktörlere göre değişebilmektedir. Kullanılan havuz kimyasalları çeşitleri sonrası ya da güneş, rüzgâr gibi çevresel etmenler sonucu PH değeri yükselebilmektedir. Suyun PH değerindeki yükselmesi halinde havuz suyunda bakteri oluşumunu arttıracağı için toz PH düşürücü kullanılması önerilmektedir.

PH düşürücü kullanılmadan önce havuz suyunun PH değerinin kontrol edilmesi gerekmektedir. PH ölçümü yapıldıktan sonra gerekli olması halinde PH düşürücü kullanımı gerçekleştirilebilir. Toz PH düşürücü kullanım talimatları ürün üzerinde yer almaktadır.

PH Yükseltici

Havuz temizliği amacı ile hangi havuz kimyasalı kullanılırsa kullanılsın kimyasal kullanımı sonrası PH ölçümü yapılması oldukça önemlidir. Çeşitli çevresel etmenler sonucunda da PH değeri yükselebileceği gibi havuz suyunun PH değerinde düşme olabilmektedir. PH değerinin olması istenen değerleri 7.2 ile 7.6 arasıdır ve 7.2 değer altına düşmesi halinde PH yükseltici kullanılarak PH değeri istenen ölçeklere getirilebilir.

Yosun Önleyici

Havuz içerisinde bekleyen ya da kullanılan su zaman içerisinde yosun oluşturmaktadır. Bu yosun hem hoş olmayan bir görüntü ortaya çıkaracağı gibi çeşitli bakteri oluşumlarına da sebebiyet verebilmektedir. Tavsiye edilen 1 hafta ara ile havuz suyuna yosun önleyici eklenmesidir. Yosun önleyici ürün üzerinde kullanım oranları yer almaktadır. Bu ölçeklere dikkat edilmesi beklenen sonucu elde etmenize katkı sağlayacaktır.

Parlatıcı - Berraklaştırıcı

Havuz üzerinde zaman içerisinde oluşan tortular çöktürücü olarak dibe çökertilmesi sağlansa da suyun berraklığı ve parlaklığı kaybolmaktadır. Havuz suyunun berrak ve parlak bir görüntüye kavuşması için haftalık olarak kullanılan yosun önleyici sonrasında parlatıcı- berraklaştırıcı kullanılması önerilir.

Çöktürücü

Havuz çökertici ismi ile de satışa sunulan çöktürücülerin havuz kimyasalları arasındaki görevi havuz yüzeyinde oluşan partiküllerin havuz dibine indirerek filtreler vasıtası ile atılmasını sağlamaktır. Çöktürücü kullanımı için önerilen miktarlar ürün üzerindeki kullanım talimatlarında yer almaktadır.

Kış Bakım Kimyasalları

Kışın kullanılmayan ancak dolu olarak tutulması istenen havuzlar için bakteri ve yosun oluşumunu önlemek amacı ile önerilen ürün kış bakım kimyasallarıdır. Kullanım talimatları doğrultusunda ve havuzda olası kirlenmenin öngörülerek kullanım ölçeği belirlenmesi gerekmektedir. Sezon sonu kullanımı yapılacak olan kış bakım kimyasallarının kullanımı sonrasında havuzun sirkülasyon ile filtre sisteminin çalıştırılması önerilmektedir.

Ayak Dezenfektanı

Havuz suyuna bağlı olarak mantar hastalığı bulaşmasına sık rastlanır. Ortak kullanıma açık olan yüzme havuzu kompleksleri, otel havuzları ya da site havuzlarındaki mantar hastalığı bulaşma ihtimalini aza indirgemek amacı ile Sağlık bakanlığı tarafından ayak dezenfektanı kullanımı mecburi olmuştur. Ayak dezenfektanının 1/100 oranında sulandırarak kullanılması tavsiye edilmektedir.

Havuz Kimyasallarının Kullanımı İçin Nelere Dikkat Edilmelidir?

Havuz kimyasalları kullanımı sonrası mutlaka PH, Klor ve Siyanürik asit oranlarına dikkat edilmesi önemlidir. Hangi havuz kimyasalı kullanılacak olursa olsun ürün üzerindeki kullanım talimatlarına uygun kullanılmalı ve kullanım sonrası PH ölçümü mutlaka yapılmalıdır.

Havuz suyu değerlerinin ölçümünü sağlamak amacı ile satışa sunulan hazır havuz test kitleri mevcuttur. Belirli aralıklar ile havuz suyunun testlerini yapmanız önerilir. Bu sayede hem stabil ve sağlıklı değerlere sahip havuz suyu elde edebilirsiniz hem de gereksiz havuz kimyasalı kullanımının oluşturacağı maliyetten kaçınmış olursunuz.

cultureSettings.RegionId: 0 cultureSettings.LanguageCode: TR